NUMIX.NL >  FAQ | Zoeken | Gratis registreren | Inloggen

Blu-Ray of HD-DVD - wat is het best

 
Plaats Reactie    Numix Forum Index -> DIGITAAL
Gast
27-10-2006 18:49 Blu-Ray of HD-DVD - wat is het best Reageer met quote




De huidige DVDs bieden niet meer genoeg kwaliteit voor de vele High-Definition (HD) LCDs en plasma's die steeds meer zijn intrede doen in huiskamers. HDTV is de (nabije) toekomst. Net zoals er enkele decennia geleden VHS het won van diverse video formaten, zoals Video2000 en Betamax, zijn er ook nu 2 formaten die tegen elkaar strijden om de 'standaard' te worden voor de toekomst high-definition DVDs:

- De Blue-Ray Disc en
- HD-DVD = High Density DVD (High Density Digital Versatile Disc).
 




Gast
27-10-2006 18:50 Blu-Ray of HD-DVD Reageer met quote




Blue-Ray of HD-DVD: wat zal de standaard worden?
Verschillen zitten hem in opslagcapaciteit, prijzen, mogelijkheden etc. Zowel Blu-Ray als HD-DVD maken gebruik van een zgn. blauwe laser, waardoor er meer gegevens/data past dan op een traditionele DVDs. Huidige DVD spelers maken gebruik van een rode laser. Beide standaarden bevatten een "Authorized Managed Copy" waarmee consumenten een beveiligde kopie kunnen maken voor gebruik in huiselijke kring. De meeste HD-DVD en Blue-Ray spelers zullen backwards compatible zijn met de huidige DVD (je zal zo'n DVDtje dus ook in je huidige DVD-speler kunnen afspelen).

Voordelen van Blu-Ray
Blue-Ray kan meer data bevatten dan HD-DVD, namelijk ca. 25 GB gigabyte per laag voor een Blue-Ray schijfje tov 15 GB per laag voor een HD-DVD disc. De eerste generatie dvd spelers zullen 2 lagen ondersteunen, ofwel een Blue-Ray DVD zal zo'n 50 GB aan data kunnen bevatten (wel bijna 10x zoveel als de huidige DVD). Theoretisch kan een Blue-Ray disc tot 8 lagen gaan, wat gelijk is aan ca 200 GB. Voor de meeste films zal de opslagcapaciteit weinig uitmaken. Voorbeeld: een HD (High-Definition) film van 1.5 uur in de hoogste kwaliteit neemt ca. 9 GB in beslag, een film van 2 uur zo'n 12 GB. Beide standaarden lenen zich dus uitstekend voor de gemiddelde films. Titels als Lord of The Rings (zeker de Extended Editions) en Pirates of the Caribbean passen er zonder problemen in High Definition kwaliteit op.

Voordelen van HD-DVD
HD-DVD heeft lagere produktiekosten, wat inhoudt dat HD-DVDs in de praktijk goedkoper zullen zijn. Dit is al een heel groot voordeel. De consument betaalt dus uiteindelijk minder per HD-DVD disc (schatting is slechts ca. 10% extra dan huidige DVD's). Om Blu-Ray discs te dupliceren zullen filmproducenten en leveranciers moeten investeren in een volledig nieuwe produktielijn, terwijl bij HD-DVD slechts enkele aanpassingen hoeven worden gemaakt bij de bestaande DVD produktielijn. HD-DVDs ondersteunen daarnaast een zgn. "hybride formaat". Dit houdt in dat je naast een film in HD kwaliteit, de film ook in de huidige DVD-formaat kan worden meegebrand. Het voordeel is dat je zo'n DVD gewoon in je huidige DVD speler kan afspelen. Je koopt dus alvast een HD-DVD, die je al meteen kan afspelen, en mocht je later een HD-DVD speler hebben, beschik je meteen over dezelfde film maar dan in High Definition formaat, en dus van hogere kwaliteit. HD-DVD spelers zullen verder ook goedkoper zijn dan Blu-Ray DVD spelers.

Blu-ray wordt ondersteund door o.a. Sony (binnenkort Sony Playstation 3), Philips, Apple, Samsung, Twentieth Century Fox en Walt Disney Pictures. HD-DVD door o.a. Microsoft (binnenkort Xbox 360), Toshiba, NEC, Intel, Sanyo en Universal Studio's. Verder zijn er nog enkele bedrijven die het nog even afwachten, en beide standaarden in de gaten houden: HP, Paramount Pictures en Warner Bros.

Conclusie
Het lijkt er op dat HD-DVD de opvolger zal worden van de huidige DVD standaard, gezien de lagere prijzen voor HD DVD spelers en discs, maar de standaard heeft ook de naam "HD-DVD" mee. Welke standaard uiteindelijk zal overwinnen, beter of het best is, zal in de nabije toekomst moeten blijken.
Plaats Reactie Pagina 1 van 1

Snel antwoorden:

Onderwerp  

E-mail  
(vereist, e-mail adres wordt niet getoond)

Welke kleur is de lucht?  
(spam beveiliging)

Bij het posten ga je akkoord met de voorwaarden.

 
Ga naar:  


Powered by phpBB © Numix | Voorwaarden