NUMIX.NL >  FAQ | Zoeken | Gratis registreren | Inloggen

wat zijn waddeneilanden?

 
Plaats Reactie    Numix Forum Index -> archief
Hakki
17-08-2005 19:10 wat zijn waddeneilanden? Reageer met quote
Over de hele kust, van Noordwest Nederland tot de Deense Noordkust, waren oneffenheden voordat een enorme stijging van het zeeniveau plaatsvond. Daardoor ligt daar nu een duinenketen van tientallen kleine eilandjes. Die Nederlandse, Duitse en Deense eilandjes worden de waddeneilanden genoemd.
Het "wad" in "waddengebied" staat voor de moerasachtige bodem in de Waddenzee, dus de zee tussen de eilanden en de vaste wal.
Dat wad wordt gevormd door een heleboel zandplaten tussen het eiland en het vasteland. Die platen staan bij hoogtij volledig onder water dan en lijkt het eiland volledig los van het vasteland te liggen. Dit is echter niet zo. Als het laagtij wordt (wat elke dag tweemaal voorkomt), dan zien we dat deze zandplaten droog staan en dat ze bijna tot helemaal tegen het vasteland komen. Het is dan natuurlijk niet zo dat ze echt volledig met het Nederlandse vasteland verbonden zijn. Wad is niet zomaar vaste grond. Het is meer moerasachtig, en dus niet vrij toegankelijk, want wie het erop waagt, kan dodelijk verrast worden door het hoogtij.
Het opkomende water voert zand, slib en ander drijvend materiaal mee uit de Noordzee, en daardoor worden de zandplaten steeds hoger en groeien de waddeneiland nog steeds aan.
 
Gast
07-06-2009 10:07 wadden Reageer met quote
ik weet niet wat wadden zijn?
Gast
17-01-2012 10:32 waddeneilanden Reageer met quote
hoeveel waddeneilanden zijn er
Gast
12-05-2013 14:47 wekstuk Reageer met quote
wat zijn wadde eilanden
Plaats Reactie Pagina 1 van 1

Snel antwoorden:

Onderwerp  

E-mail  
(vereist, e-mail adres wordt niet getoond)

Welke kleur is de lucht?  
(spam beveiliging)

Bij het posten ga je akkoord met de voorwaarden.

 
Ga naar:  


Powered by phpBB © Numix | Voorwaarden